Najnovejše izjave, objave in odzivi

29.12.2016

Kot smo poročali smo bili decembra na kongresu Evropske levice sprejeti kot polnopravni člani. V nadaljevanju lahko preberete poročilo o dogodku in sprejetju.

V Berlin smo v petek, 16.12.2017 ob 2:30 odpotovali Rok Stepišnik, Tjaša Podpečan, Tatjana Frangež in jaz. V Berlinu smo tako bili že ob 8h zjutraj, Matjaž Hanžek se nam je pridružil popoldan, saj je potoval direktno iz Sarajeva, kjer je sodeloval na dogodku »No Hate Aliance«.


V imenu IDS sta prišla Asta Vrečko in Anej Korsika.

Prvi dan kongresa EL so se predstavile delovne skupine EL in opisale svoje delo in rezultate. V soboto smo nadaljevali Kongres. Opaziti je bilo, da smo bili nenavadno močno zastraženi in pregledovani pri  vhodu in izhodu. Očitno so obveščevalne službe slutile,d a se bo nekaj zgodilo. Ko je prišel Alexis Tsipras, se je vse še poostrilo. Imel  je govor in odšel naprej.


Na tem kongresu so tudi izvolili novega predsednika EL – Gregorja Gysija, saj je Pierru Laurentu potekel mandat. Mnogi so mnenja, da bo novi predsednik prinesel nov veter in da se bo EL širila hitreje, saj ne bo sprejema le na vsake 4 leta,ampak menda kar vsako leto.

14.12.2016V kolumni časnika Delo je bil objavljen prispevek dr. Dušana Pluta


TRAJNOSTNO SONARAVNE INVESTICIJE - DA, PROSTORSKI TERORIZEM VELEKAPITALA - NE


Slovenska vlada je v Državni zbor RS poslala koalicijsko usklajen predlog zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v občini Hoče - Slivnica, ki naj bi bil sprejet po nujnem postopku. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je okoljevarstvenike in zagovornike sonaravne industrijske politike v državi parlamentarne demokracije »provokativno« razglasil za ekoteroriste. Ali si lahko predstavljamo, da bi, recimo, nemška kanclerka ob taki izjavi njenega ministra za gospodarstvo ostala nema, brez ukrepanja? Upravičeno pričakujemo reakcijo predsednika slovenske vlade.

Vlada privoli v izsiljevanje

Globoko se strinjam, da je predlagana tuja investicija Magne Steyr zlasti za celotno razvojno, ekonomsko šibko Podravsko regijo z veliko brezposelnostjo z gospodarskega, zaposlitvenega in socialnega vidika zelo pomembna – a lokacijsko, s strani multinacionalke buldožersko izsiljevalska. Slovenska vlada in vladna koalicija (tudi celotna opozicija z izjemo Združene levice) sta iz več razlogov privolili v izsiljevanje, se takoj vdali pred prostorskim terorizmom multinacionalke (»bomo pa šli drugam«), ki ga omogočata neoliberalna ekonomija in politika, ter predlagali zakonsko izjemo pri prostorskemu umeščanju investicije. Izsiljeni, celo nujni postopek predloga spremembe zakonodaje pa je med drugim v nasprotju zlasti s 67. členom (lastnina – zagotavljanje gospodarske, socialne in ekološke funkcije ob rabi lastnine) in 71. členom (varstvo zemljišč, posebno varstvo kmetijskih zemljišč) Ustave RS. V nasprotju je s številnimi zakonskimi določbami s področja varstva okolja, o kmetijskih zemljiščih itd., s postopki umeščanja večjih objektov v prostor in v nasprotju s sodobnimi trajnostno sonaravnimi izhodišči. Zato bo v primeru pričakovanega (glede na razmerje političnih sil v DZ) sprejetja zakona zgolj po meri velekapitalskih interesov multinacionalke upravičeno sprožena zahteva ustavne presoje in obravnave na evropskih sodiščih. Tudi zaradi tega, ker je bila strokovna in druga zainteresirana javnost za realno in kvalitetno vsebinsko tehtanje »strateško razvojnega območja državnega pomena« vključena odločno prepozno, konkretni podatki o investiciji pa so poslovna »državna« skrivnost ...


Preberi večPreberi več
Aktualno

10.01.2017     Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in Društvo slovenskih pisateljev

 

 

 

V A S   V A B I T A

 

na predstavitev zbirke esejev Stanka Štrajna

 

 Razmisleki v času recesije

 

 

ki bo  

v sredo, 18. januarja ob 18.00 uri

 

v prostorih Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana

 

 

  

Naslovi, kot O resnici, Cena neumnosti, Epilog k trgovini z orožjem, Nauk primera TEŠ6,

 

Konec korupcije v Sloveniji, Katarza Banke Slovenije, Vlada in Dars se gresta mance, Anka kleptomanka in panelna ograja, Zahvala blagodejnim vplivom polne lune, obetajo zanimiva sporočila avtorja in pričakujemo živahen pogovor, ki ga bo moderiral Gorazd Marinček.

 

 

Preverili bomo lahko, ali so eseji Stanka Štrajna res več kot dobrodošlo branje, kar meni dr. Dušan Plut in, ali so ti zapisi res neprecenljiv opomnik, kot to ocenjuje dr. Jože P. Damijan.

 


Prijazno vabljeni in na svidenje v sredo zvečer!

 

 

Predsednica Gibanja TRS Lara Jankovič


Predsednik DSP Ivo Svetina08.01.2017


     


Udeležili smo se slovesnosti v Dražgošah, poslanska skupina koalicije Združena levica pa je ob spomeniku položila spominski venec.06.01.2017Na spletnem portalu www.pravapeticija.si je pripravljena peticija za vpis nedotakljive pravice do čistega zraka v ustavo. Peticijo lahko pišete in širite preko sledeče povezave.17.12.2016Na rednem kongresu Evropske levica sta bili Stranka za ekosocilizem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter Iniciativa za demokratični socializem sprejeti kot polnopravni članici.
 
 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.

Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva