Najnovejše izjave, objave in odzivi

26.04.2017

Koroškemu deželnemu glavarju, dr. Petru Kaiserju,

Predsedniku Republike Avstrije, dr. Alexandru Van der Bellenu!

 

Pozivamo Vaju, da izpolnita svojo politično dolžnost in izkoristita možnosti, ki jih imata, da prepovesta spominsko slovesnost hrvaške »Pliberške častne čete« (Počasni blaiburški vod), napovedano za 14. maja 2017 v Libučah (Loibach) pri Pliberku (Bleiburg).


Na tej prireditvi se slavi tradicija fašistične NDH, večina prisotnih pa nosi na Hrvaškem prepovedane simbole ustaškega gibanja, ki je med drugo svetovno vojno kolaboriralo z nacističnim režimom. Na ta način upravičujejo množične poboje Judov,  Romov in Sintov, Srbov ter bork in borcev protinacističnega odporniškega gibanja.


Prireditev »Pliberške častne čete« ni le mednarodno srečanje ustaških veteranov, njihove ideologije in politične dediščine, temveč je tudi mesto srečanja mladih neonacistov, četudi vsi udeleženci niso neonacisti. Po oceni Dokumentarnega arhiva avstrijskega odpora je organizator »Pliberška častna četa« skrajno desničarsko združenje z močno poudarjenimi  revizionističnimi težnjami po spreminjanju zgodovine. Srečanje v spomin na fašistično NDH je že postalo največje neonacistično srečanje v Evropi.


Glede na to, da na spominski slovesnosti skrajno desničarskega združenja praktično ni mogoče ločevati med  zavestno neonacističnimi in fašističnimi akterji ter ostalimi udeleženci, je prepoved prireditve edina možnost. To zahteva tudi Avstrijska državna pogodba iz leta  1955, ki vsebuje prepoved vsakršnega nacionalsocialističnega delovanja. Spričo porasta neonacističnega, skrajno desničarskega in ksenofobnega nasilja je prepoved pomembna tudi z vidika oblikovanja prihodnje podobe Evrope.


Zato predsednika Republike Avstrije, dr. Alexandra Van der Bellena, predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja, in predsednico Republike Hrvaške, Kolindo Grabar-Kitarović, opozarjamo, da bi morale avstrijske oblasti v tem primeru izpolniti svoje ustavne obveze.


Podpisani:


Iniciativa za demokratični socializem, Ljubljana

Luka Mesec l.r., koordinator

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS, Ljubljana

Violeta Tomić l.r., predsednica

 

Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Ljubljana

Tit Turnšek, predsednik


10.04.2017Javni poziv za prepoved koncerta Thompsona v Mariboru 20. 5. 2017

 

(poslano ministrici za notranje zadeve 10.04.2017)Spoštovana ministricaPozivamo vas, da preprečite glasbeni nastop hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, ki je najavljen za 20. 5. 2017 v Mariboru. Kolikor je znano, je Slovenija še zmeraj država, ki se je borila PROTI nacizmu in fašizmu ter PROTI sodelavcem nacistov in fašistov, skupaj z zavezniki ZDA, Veliko Britanijo, takratno Sovjetsko zvezo in drugimi zavezniškimi državami ter mnogimi odporniškimi gibanji, ki so za to žrtvovali mnogo življenj.


Dovolj žalostno je, da Slovenija vsako leto dovoljuje, da se preko njenega ozemlja podijo horde ustaških privržencev, z ustaškimi zastavami v avtomobilih, z ustaškimi pesmimi na ustih. Živimo leto 2017 in končno bi enkrat morali reči STOP ustaškim, nacističnim, fašističnim in drugim njim prijateljskim ideologijam, ki so Evropi in svetu prinesle zgolj smrt in trpljenje.


72 let po ZMAGI nad nacifašizmom nasprotujemo obujanju in poveličevanju zločinskih ideologij  in zato nastopu kontroverznega pevca, ki s svojimi nastopi spodbuja poveličevanje Neodvisne države Hrvaške, zaveznice nacistične Nemčije in fašistične Italije in ustaštva in njihovim simbolom, kar počne Thompson na svojih nastopih in vas pozivamo, da to v imenu Republike Slovenije in njenih državljanov storite tudi vi!


Tako so storili že v nekaterih drugih evropskih državah ter mu preprečili nastope, ponekod tudi vstop v države, in zagotovo boste tudi Vi našli tisti člen v Ustavi RS, ki prepoveduje širjenje sovraštva in na osnovi katerega bomo lahko državljani še nadalje verjeli, da je bil boj naših prednikov proti nacistom in fašistom in njihovim pomagačem uspešen.

 

Ne pozabite: razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti ni svoboda govora!
Preberi večPreberi več


Aktualno

04.04.2017


Tokratni pogovor v okviru kampanje za dvig minimalne plače organiziramo v


Trbovljah, 07.04.2017 ob 19.30 uri v prostorih Mladinskega centra Trbovlje.


Sodelujejo Zdenka Deželak, Mako Funkl in Luka Mesec.


Vabljeni.


04.04.2017

 

3. MEDITERANSKA KONFERENCA EVROPSKE LEVICE

 

Udeležili smo se 3. Mediteranske konference Evropske levice, ki je bila organizirana v Malagi. Glavne teme so poleg situacije glede migracij tudi stanje v Palestini in klimatske razmere na severnem delu Afrike.


06.03.2017


PROBLEM REVŠČINE V SLOVENIJI, NJEGOVA MOREBITNA PROTIUSTAVNOST IN MOŽNE REŠITVE, TUDI V LUČI UVEDBE UTD-ja


Zavod Krog v sodelovanju z ostalimi, tudi Društvom Gibanje TRS pripravlja posvet z naslovom Problem revščine v Sloveniji, njegova morebitna protiustavnost in možne rešitve, tudi v luči uvedbe UTD-ja.


Posvet bo potekal v torek 21.03.2017 od 12.30 ure dalje v prostorih Hiše EU na Dunajski 20 v Ljubljani.


S svojimi prispevki in v pogovoru bodo sodelovali:


Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje,


dr. Igor Pribac, izredni profesor za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani,


dr. Valerija Korošec, sociologinja in zagovornica uvedbe UTD,


prof.dr. Jože Mencinger, pretekli minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade RS, nekdanji rektor ljubljanske univerze,


dr. Andraž Teršek, ustavnik in pravni filozof, zaposlen na Pedagoški fakulteti v Ljubljani,


ga. Violeta Tomič, poslanka v Državnem zboru in predsednica stranke TRS v okviru koalicije Združena levica.  28.02.2017


EVROPSKA DRŽAVLJANSKA POBUDA ZA PREPOVED GLISOFATA
Pridružujemo se pozivu k podpisu evropske državljanske pobude za prepoved glifosata in zaščito ljudi in okolja pred strupenimi pesticidi!


Oddajte svoj glas za podporo prepovedi glifosata, ki ga prodajajo kot Roundup in Boom efekt.
Zbiramo podpise za evropsko državljansko pobudo, ki mora v enem letu od registracije pobude ( do 8 februarja 2018 ) zbrati en milijon podpisov v vsaj sedmih državah članica EU.


Kvorum za Slovenijo je 6.000 zbranih podpisov.


Pokažimo svoj odgovoren odnos do okolja in našega zdravja ter se zavzemimo za prepoved tega izjemno toksičnega pesticida. Svetovna zdravstvena organizacija ugotovila, da je glifosat verjetno rakotvoren za ljudi. Povezujejo ga s povzročanjem avtizma, Alzheimerjeve bolesni in dementnosti.

Dokazan je njegov uničujoč vpliv na biotsko raznovrstnost.

Svoj podpis podpore lahko oddate tu:


 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.

Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva