Najnovejše izjave in odzivi

03.07.2016

ODZIV NA IZJAVO PREDSEDNIKA VLADE O SITUACIJI V LUKI KOPER

V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Tako piše v Ustavi Republike Slovenije, kar zagotovo ve tudi prvi med ministri, predsednik vlade Miro Cerar. Z volitvami to ljudstvo preko parlamenta zaupa upravljanje države vladi. Kaj torej pomeni, ko premier izjavi, da ne bo dovolil, da bi delavci, torej ljudstvo, vodili državo? Ali je premierju oblast stopila v glavo in meni, da je z izvolitvijo v parlament in imenovanjem za predsednika vlade prejel neomejeno oblast? Ali premier meni, da je nad Ustavo? Nad zakoni, ki delavcem omogočajo soupravljanje podjetij?

 

V Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS smo zgroženi nad tem, kako se premier in njegovi ministri obnašajo do tistih, v imenu katerih upravljajo z državo. Zgroženi smo, da si ustavni pravnik njegovega kova in ugleda dovoli ljudstvu odreči pravico do sodelovanja pri upravljanju države in državnega podjetja! V čigavem imenu torej Miro Cerar vlada tej državi? Kdo je njegov gospodar? Če bi ugibali, bi lahko rekli, da sedanji premier posluša ukaze iz tujine. Poteze vlade, SDH in njegovega šefa, ki ga je Miro Cerar do odstopa neomajno podpiral in mu zaupal, kažejo na to, da je, podobno kot pri Mercatorju, Letališču Brnik, Adria tehnika in še kje, interes možnih tujih kupcev pomembnejši  od interesa državljanov Slovenije.Ko so naši predniki pred sedemdesetimi leti domovino z orožjem ubranili pred okupatorjem, tega gotovo niso storili zato, da bi jo neki uradniki slabo stoletje kasneje tem istim tujcem prodali.V Stranki TRS podpiramo delavce Luke Koper v njihovih prizadevanjih, da ohranijo podjetje in odstranijo tiste, ki mu s svojimi odločitvami škodijo. Od premiera Mira Cerarja pa pričakujemo, da se bo ljudstvu in delavcem Luke Koper za svoje nedostojne besede opravičil, v nadaljevanju pa se pogovoril z delavci v Luki Koper. Ter v bodoče spoštoval tiste, ki so ga izvolili. Ljudi namreč.

 

V bistvu pa, ker dvomi v vladavino ljudstva, predlagamo, da odstopi z mesta predsednika vlade in ga prepusti nekomu, ki verjame, da smo državljani Slovenije sposobni sami upravljati svoja podjetja in svojo državo.31.05.2016

Izjava/nagovor Društva gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS ob shodu za konopljoLep pozdrav vsem prisotnim v imenu društva Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS. V našem  društvu podpiramo uporabo konoplje in smo se tako zelo aktivirali v okviru širjenja sajenja industrijske konoplje, kot tudi v spremembo pravilnika o prodaji izdelkov iz konoplje. Ravno ta sprememba omogoča, da lahko sedaj tudi legalno prodajamo in tudi predvsem uživamo izdelke iz konoplje tako na področju hrane, kot konec koncev tudi v kozmetiki.


Ne bom povedala nič posebno novega, če bom poudarila, da nam je vsem jasno, da se nahajamo na robu prepada. Lahko se enostavno vržemo v prepad nerazčiščenih pojmovanj ter stigmatizacije uporabe konoplje v lastne, zdravstvene in osebne namen. Niso redki primeri nerazumevanja ukrepov in sankcij, ki so jih deležni nekateri posamezniki. In tu še posebno bode dejstvo, da posamezniki na območje celotne države niso enakovredno obravnavani ampak so dobesedno potisnjeni v milost in nemilost represivnih in ostalih državnih organov.


Čas ko je konoplja, ki nas kot človeštvo spremlja že tisočletja, stigmatizirana in je tako tudi zanikan njen velik pomen ter doprinos tako v prehrani, kot v zdravstvu ter medicini se mora zaključiti. Konopljo potrebujemo bolj kot kadar koli do sedaj. Tudi zaradi tega, ker smo kot človeštvo nahajamo na robu prepada, kot sem že povedala.
Preberi večPreberi več

Aktualno

07.07.2016
V soorganizaciji z Mariborsko nadškofijo pripravljamo in vas vabimo na spominsko slovesnost ob 140 letnici rojstva škofa Ivana Jožefa Tomažiča, ki bo v


soboto 30.06.2016 ob 08.45 uri 


Pred tem bo v Mariborski stolnici tudi spominska maša.


Predviden program:


- moška komorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica,

- dramski igralec Peter Boštjančič,

- mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl,

- zgodovinar dr. Anton Ožinger,

- poslanec v državnem zboru Matjaž Hanžek,

- teolog Ignac Navernik,

- novinar Branko Gerlič in drugi.
04.07.2016
V organizaciji Ekologov brez meja je 1.7. potekala okrogla miza o krožnem gospodarstvu "To ni samo reciklaža" na katerem je sodeloval tudi nekdanji evropski komisar dr. Janez Potočnik.

 

Izredno sporočilno predavanje in prezentacija je dosegljiva na naslednji povezavi. Temeljno sporočilo ki ga je izpostavil dr. Potočnik je, da je za preživetje civilizacije in planeta neizogibna sprememba gospodarskega modela.

 

V razpravi smo kot Gibanje TRS opozorili, da lahko v Sloveniji z višjo energetsko učinkovitostjo, višjo prehransko samooskrbnostjo in izrabo padavinske vode v neprehranske namene, ustvarimo razpoložljive finančne učinke v višini 7% BDP ali 2,7 milijarde EUR letno. Kar bi bila čvrsta osnova za spreminjanje gospodarskega modela v smeri ekosocializma.  
21.06.2016
V okviru aktivnosti 21. stoletje in socialistične alternative smo v Mariboru izvedli dogodek pod naslovom "Kako ustaviti siromašenje prebivalcev in države Slovenije". Po uvodničarjih Tatjani Frangež, dr. Vesni Vuk Godina, Petru Kovačič Peršinu, dr. Cvetki Hedžet Toth, dr. Rudiju Klanjšku, dr. Karolin Babič in Goranu Šostru je sledila prijetna in vsebine polna razprava.

 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.


Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

V sodelovanju z Mariborsko nadškofijo vas vabimo na spominsko slovesnost ob 140 letnici rojstva škofa Ivana Jožefa Tomažiča

 Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva