Najnovejše izjave in odzivi

26.11.2016

V Sobotni prilogi je bil objavljen prispevek dr. Dušana Pluta


ČLOVEČNOST, SOČUTJE IN SOLIDARNOST

»Ne bomo dovolili, da bi nezakonito čez našo schengensko mejo v EU prehajali migranti. To bomo preprečili na vsak način,« je septembra na srečanju z avstrijskim kanclerjem zagotovil predsednik slovenske vlade. V tistem trenutku je bilo v Sloveniji 150 prosilcev za azil na milijon prebivalcev, evropsko povprečje pa je bilo skoraj 2500 … Tudi na srečanju držav t. i. balkanske begunske poti na Dunaju je očitno prevladal »Orbánov model reševanja« migracijsko-begunskih tokov.Selitve prebivalstva so bile prisotne prav v vseh obdobjih človeške zgodovine. V obdobju 1965–2000 se je število ljudi, ki živijo v državah, kjer niso bili rojeni, povečalo s 75 na 150 milijonov, leta 2012 pa se je po navedbah Hannah Cross z westminstrske univerze (2013) povzpelo na 214 milijonov. Toda upoštevati je treba dejstvo, da se je zaradi hkratnega povečanja svetovnega prebivalstva (leta 1960 – 3 milijarde, leta 2015 – 7,4 milijarde) delež migrantov v zadnjih štiridesetih letih povečal zgolj z 2,2 na 3,1 odstotka (Evropa – 9,5 odstotka!) svetovnega prebivalstva. A leta 2010 je bilo 5,4 milijona mednarodnih beguncev, leta 2015 pa že 19,5 milijona.

V Evropo in Severno Ameriko je v obdobju 1960–2010 vsako leto povprečno migriralo po milijon ljudi, ključni razlog migracij pa so bile velike razlike v materialni blaginji med državami odseljevanja in priseljevanja. A izrecno je treba v sedanjem evropskem migracijskem trenutku podčrtati naslednje: daleč največjo, asimetrično humanitarno težo povečanega števila mednarodnih beguncev še zdaleč ne nosita zelo bogati Evropa in Severna Amerika, temveč praviloma zelo revne države globalnega juga, kjer večina naraščajočega domačega prebivalstva živi v razmerah absolutne revščine, celo lakote. Prav revne države v razvoju so hkrati največje žrtve podnebnih sprememb, čeprav so največje emisije toplogrednih plinov na prebivalca (za več kot petkrat presegajo zgornje zmogljivosti ozračja!) v bogatih državah.
Preberi večPreberi več


25.11.2016


OB SVETOVNEM DNEVU PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMIPredstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas seznanja z odločitvami, stališči in mnenji, ki jih je danes sprejela Evropska komisija.


 1. Danes (25.11.2016) obeležujemo mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami, ob katerem je več evropskih komisarjev v skupni izjavi zapisalo, da moramo v EU storiti več, da zagotovimo, da se odpravijo vse vrste nasilja nad ženskami in poudarilo: "Kar je preveč, je preveč."

Evropska komisija pa je danes začela tudi vrsto ukrepov za leto 2017 za boj proti nasilju nad ženskami in deklicami v vseh njegovih oblikah. Za podpiranje prizadevanj na lokalni ravni za preprečevanje nasilja zaradi spola in podporo žrtvam v Evropski uniji bo namenjenih 10 milijonov evrov. Cilj ukrepov je zagotoviti informacije in povečati ozaveščenost o nasilju nad ženskami, dejavnosti pa so namenjene splošni javnosti ter strokovnjakom, ki lahko pomagajo spremeniti te razmere, med drugim policistom, učiteljem, zdravnikom in sodnikom.


Ženske in deklice v EU in zunaj nje se še naprej soočajo z močno razširjenim nasiljem. Po vsem svetu so ženske in deklice še vedno žrtve nasilja v družini, spolnega in gospodarskega izkoriščanja, napadov na ulicah ali delovnem mestu, nadlegovanja po spletu ali med športnim udejstvovanjem, posiljevanja, pohabljenja ali prisilnih porok. Vsaka tretja ženska v EU je že doživela nasilje samo zaradi svojega spola. Ne moremo odmisliti velikanskih posledic, ki jih ima to za družine, skupnosti, družbe in gospodarstvo.Preberi večPreberi več


 Aktualno

02.12.2016


V sodelovanju s Koalicijo za ločitev države in cerkve vas vabimo na dogodek z naslovom


7. člen ustave določa, da so država in verske skupnosti ločene, da so verske skupnosti enakopravne, njihovo delovanje pa je svobodno. Praksa pa mnogokrat dokazuje ravno obratno: nekatere institucije katoliške cerkve so celo del države oz. javne sfere (npr. teološka fakulteta in vojaški vikariat), država pa financirana tudi čisto verske dejavnosti. Ravno tako obstaja prevlada katoliške cerkve nad ostalimi registriranimi verskimi skupnostmi ter ji je skorajda že formalno priznan poseben nadvladujoč status. Katoliška cerkev se aktivno udejstvuje tudi pri političnih vprašanjih, kar presega njeno učenje, da je Božje kraljestvo v notranjosti človeka, kar jo karakterizira de facto kot politično organizacijo.


Uvodne referate bodo imeli:


  • Marko Hren; Svetovnonazorska kozmološka skupnost UPASANA-Sanjava Prostost Duha;
  • Herman Graber; Koalicija za ločitev države in cerkve;
  • dr. Srečo Dragoš; Fakulteta za socialno delo;
  • Lara Jankovič; predsednica društva Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS;
  • Predstavnik Slovenske škofovske konference (dokončne potrditve še nismo prejeli);
  • Predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB
  • Vlado Began; vodja Koalicije za ločitev države in cerkve.

 


17.10.2016Tokratna čajanka z Manco Košir, ki bo v prostorih Konzorcija Mladinske knjig v Ljubljeni v torek 8. novembra ob 18.00 uri je namenjena drevesom. O tem kaj čutijo in kako se sporazumevajo. Vabljeni.
 


17.10.2016Pretekli vikend so naši tovariši iz Syirze imeli kongres svoje stranke. Uvodni govor je imel predsednik stranke in predsednik vlade Alexis Tsipras.

Povzetek njegovega govora je dosegljiv na sledeči povezavi.

 


15.10.2016
Na zadnjem zasedanju Evropske levice pred njenim kongresom decembra v Berlinu je bilo potrjeno članstvo Stranke TRS v Evropski levici, ter začetek priprav za polnopravno članstvo in podpis pogodbe v okviru kongresa v Berlinu.

 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.


Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva