Najnovejše izjave, objave in odzivi

13.02.2017

Pismo Žige Pavšiča, vodje aktivistov in člana IO Stranke TRS

Če sem se v zadnjih letih aktivnega dela v politiki česa naučil, je to dejstvo, da imajo vse stranke, gibanja, projekti in celo ideologije svoje vzpone in padce. Joj, koliko črnila je bilo prelitega v zadnjih dnevih, kaj dnevih, tednih, na račun Združene levice. V ponedeljek, če gre verjeti časopisom, imamo trenja, v torek se kregamo, v sredo smo že razpadli, čez dva, tri mesece se bo začelo govoriti o novih začetkih, pa vzponih in združevanjih, skratka nikoli končan cikel kričečih naslovov.


Vsi pišejo o tem, vsakdo ima svojo teorijo kaj je bilo, kaj šele bo in kaj bi moralo biti. Toda ti komentatorji imajo skupnega pravzaprav le to, da nihče ni v celoti zraven, da bi lahko videl celotno sliko, rezultat je potem cunami delnih informacij, ki, nepopolne kot so, rojevajo nove nepopolne teorije in zmešnjavo še poglabljajo. Interesantno, še najbolj realen pogled na vse skupaj imajo pravzaprav tisti, ki jih ZL še najmanj zanima.


Včeraj mi je partnerka, ki ji je slovenska politika bolj tuja kot meni politika njene države rekla nekaj, kar mi je dalo misliti. Namreč, kako nenavadno je, da so se zmožni med seboj prepirati ravno ljudje, ki jim srce tako očitno bije za isto stvar. Res je nenavadno.


Ali pa tudi ne. Že od vsega začetka je bilo jasno, da ima ZL, koalicija z vsemi svojimi partnerji, edina z mislijo na realno družbeno alternativo, na nek način zgodovinsko odgovornost ne samo do svojih volilcev, ampak do vseh državljanov in državljank, do vse družbe. To ni lahka odgovornost. Eno je nakladat o politični sredini in vzdrževati status quo, kot to počno vse ostale politične stranke pri nas, drugo pa orati politično ledino in v DZ ali na ulici načenjati vprašanja, ki so še nedolgo nazaj veljala za bogokletna.


TRS in IDS se torej združujeta pod isto streho, prav, toda kako točno naj bi to pomenilo razpad ZL, pa zaton politične levice v Sloveniji, pa smrtna obsodba za civilno družbo pri nas in kaj jaz vem kaj še, mi enostavno ni jasno. Ali naj bi to sedaj pomenilo, da bodo revni otroci z danes na jutri spet izgubili svoj subvencionirani obrok v šoli? Da nihče nima več pravice do pitne vode? Da lahko zdaj Slovenija mirno napove vojno Rusiji? Nič od tega, jasno. ZL je naslavljala teme in dosegla zmage o katerih smo lahko še ne tako dolgo nazaj zgolj sanjali, nobenega razloga ni, da se bo to zdaj kar naenkrat nehalo.

29.12.2016

Kot smo poročali smo bili decembra na kongresu Evropske levice sprejeti kot polnopravni člani. V nadaljevanju lahko preberete poročilo o dogodku in sprejetju.

V Berlin smo v petek, 16.12.2017 ob 2:30 odpotovali Rok Stepišnik, Tjaša Podpečan, Tatjana Frangež in jaz. V Berlinu smo tako bili že ob 8h zjutraj, Matjaž Hanžek se nam je pridružil popoldan, saj je potoval direktno iz Sarajeva, kjer je sodeloval na dogodku »No Hate Aliance«.


V imenu IDS sta prišla Asta Vrečko in Anej Korsika.

Prvi dan kongresa EL so se predstavile delovne skupine EL in opisale svoje delo in rezultate. V soboto smo nadaljevali Kongres. Opaziti je bilo, da smo bili nenavadno močno zastraženi in pregledovani pri  vhodu in izhodu. Očitno so obveščevalne službe slutile,d a se bo nekaj zgodilo. Ko je prišel Alexis Tsipras, se je vse še poostrilo. Imel  je govor in odšel naprej.


Na tem kongresu so tudi izvolili novega predsednika EL – Gregorja Gysija, saj je Pierru Laurentu potekel mandat. Mnogi so mnenja, da bo novi predsednik prinesel nov veter in da se bo EL širila hitreje, saj ne bo sprejema le na vsake 4 leta,ampak menda kar vsako leto.

Aktualno

03.02.2017


KORAKI K ODPRAVI "SOCIALNIH" UKREPOV SOCIALNIH DEMOKRATOV: OTROŠKI DODATEK NAJ SLUŽI ZGOLJ SKRBI IN RAZVOJU OTROK


Da imamo v Sloveniji 287.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine, je tudi posledica socialne reforme, ki jo je sprejela Pahorjeva vlada. Na njene številne negativne učinke je že leta 2013 v obsežni študiji opozoril Inštitut RS za socialno varstvo. Posebej so opozorili na negativne učinke spremembe koncepta otroškega dodatka, ki je še poslabšal že tako slabo stanje v revnih družinah. V Združeni levici bomo storili vse, da se to odpravi! Danes je bil narejen majhen korak.


     


08.01.2017


     


Udeležili smo se slovesnosti v Dražgošah, poslanska skupina koalicije Združena levica pa je ob spomeniku položila spominski venec.06.01.2017Na spletnem portalu www.pravapeticija.si je pripravljena peticija za vpis nedotakljive pravice do čistega zraka v ustavo. Peticijo lahko pišete in širite preko sledeče povezave.17.12.2016Na rednem kongresu Evropske levica sta bili Stranka za ekosocilizem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter Iniciativa za demokratični socializem sprejeti kot polnopravni članici.
 
 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.

Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva